Što je USSUD2

Nemoj kliknuti, nemoj


USSUD = Unapređenje Studentskog Standarda U Domeni kulture

2012. godinu obilježili smo s uspješno provedenim projektom USSUD1  pod nazivom ˝Ne budi panj˝ te ostvarili ciljeve i osnovali Studentski kulturni centar – SKC

Dobar odaziv i pozitivne reakcije prve kampanje potakli su nas na razmišljanje o sljedećoj istoga naziva. Želimo da kampanja «Ne budi panj» svake godine odgovara na određen kulturni izazov i problem.

Odlučili smo probuditi poznati nam slogan i krenuti u nastavak USSUD-a. Riječ je o projektu i zajedničkoj inicijativi Odjela za kulturu Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, a glavna misija projekta USSUD je aktivno uključiti veći broj mladih u procese kreiranja kulturne politike i kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta.

Nastavak USSUD2  postavlja nove ciljeve koje ćemo ostvariti uz financiranje od strane Sveučilišta u Rijeci te uz podršku Grada Rijeke. Tema koju USSUDove godine istražuje i propitkuje jesu prostori industrijske baštine Rijeke te uvijek živo pitanje «što s njima napraviti, zašto ih, kako i treba li ih (uopće) revitalizirati».

Ciljevi projekta USSUD2:

 1. Povećanje broja studenta, ali i srednjoškolaca (budućih studenata) uključenih u kulturne aktivnosti Sveučilišta;
 2. Poticanje aktivnijeg sudjelovanja studenata i srednjoškolaca, kao stvaratelja i kao konzumenata, u kulturno-umjetničkim događajima na području Grada Rijeke;
 3. Povezivanje mladih i djelatnika u kulturi radi identificiranja novih gradskih prostora pogodnih za razvijanje kulturnih projekata i promidžbu kulturne i industrijske baštine Rijeke i okolice;
 4. Veća dostupnost informacija o kulturnoj i turističkoj ponudi u Rijeci;
 5. Povećanje vidljivosti Sveučilišta radi povećanja broja studenata.

Kako bismo USSUD-om ostvarili zadane ciljeve i potakli studente i mlade na veći angažman u kulturi, u okviru projekta provodit će se studentske radionice, ekspertni okrugli stolovi, radionice (za studente i srednjoškolce), te će se pokušati označiti 20 lokaliteta kulturne i povijesne važnosti koji formiraju tematsku stazu. Uz sve to, kontinuirano će trajati e-rasprava čime želimo potaknuti deliberativan način odlučivanja svih zainteresiranih za projekt USSUD2.

Program USSUD-a odvijat će se od 12. 05. 2014. do 17. 05. 2014. godine. Planiran je niz aktivnosti kojima bi se mladima trebala pružiti prilika da iznesu svoje mišljenje i sudjeluju u kreiranju kulturnog života Grada Rijeke i Sveučilišta. Aktivnosti su koncipirane kao proces dvosmjernog učenja u kojemu će mladi imati prilike čuti o kulturi i kulturnim politikama od donositelja odluka i upravljača, ali će također donositelji odluka i upravljači učiti od mladih.

Na zabavan i edukativan način želimo omogućiti uključivanje što većeg broja studenata i srednjoškolaca u kulturne i umjetničke aktivnost te potaknuti na uključivanje i sudjelovanje svih zainteresiranih u projektu – Grad Rijeka kao Europska prijestolnica kulture u 2020. godini.

 

Projekt će obuhvatiti:

 • Studentski natječaj za elemente vizualnog identiteta USSUD2
 • 2 tribine
 • 3 radionice (teorijske i praktične) – svaka radionica polučuje rezultat/produkt
 • Označavanje lokaliteta kulturne i povijesne važnosti koji formiraju tematsku stazu
 • Izložbu radova provedenih radionica
 • Rezultate istraživanja dobivenih kroz radionice, zaključno sa zbornikom – tj. knjižicom/slikovnicom

Tim USSUD2:

 • Sveučilište u Rijeci
 • Ured za kulturu Grada Rijeke
 • Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci
 • Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci
 • Centar za industrijsku baštinu
 • srednje škole

Stavovi izraženi u okviru aktivnosti projekta ne odražavaju nužnost i stavove Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke. Administratori zadržavaju pravo uklanjanja neprimjerenog sadržaja.