Milutin Barač

Milutin Barač rođen je u selu Paukovcu 14. veljače 1849. godine. Njegov otac Franjo bio je vijećnički tajnik Kraljevskoga banskog stola u Zagrebu, a majka Matilda bila je plemićkog podrijetla. Nakon školovanja u Zagrebu, Barač odlazi na studij u Kemijsko-tehničku školu u Grazu. Ubrzo nakon završetka školovanja, zaposlio se u jednoj od prvih austrijskih refinerija nafte kao tvornički kemičar.
Budimpeštanska Rafinerija kamenog ulja d.d. je 1882. godine raspisala natječaj za stručnjaka koji bi vodio izgradnju riječke rafinerije, na koji se Barač prijavio. S obzirom na obrazovanje i iskustvo, dobiva posao te ubrzo preuzima mjesto tehničkog direktora riječke Rafinerije mineralnih ulja u osnivanju.
U Rijeku dolazi u svibnju 1883. Te se angažira u svim poslovima oko tehničkoh detalja nove rafinerije.
Riječka je refinerija nafte otvorena 14. rujna 1884. s kapacitetom prerade od 60 tisuća tona godišnje s kojim se nije mogao mjeriti niti jedan takav pogon na kontinentu. Otvorena je prva europska rafinerija za preradu nafte na industrijski način.
Barač je unaprijeđen za tehničkog direktora svih rafinerija koje je Budimpeštanska Rafinerija kamenog ulja d.d. imala u vlasništvu.
Barač se u slobodno vrijeme bavio prirodom. Jednom je prilikom u prostorima rafinerije pronašao sanduk s pčelama koje je brzo prebacio u sanduk. Time je konstruirao novi oblik košnice, baračevku,  koja se na ovim prostorima koristi u najvećoj mjeri.
Obitelj Milutina Barača protjerala je D’Annunzijeva vlast iz Rijeke 1922. godine.
Milutin Barač umro je 22. srpnja 1938. godine.