Krenuli smo…

.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dragi naši USSUDOVCI,

U sklopu program USSUD2 13.05.2014. u prostorima ex Bernardija  održan je prvi razgovor naziva «Potencijali ili crne rupe grada?».  Gosti razgovora bili su Ivan Šarar (Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu), Srđan Škunca (Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenjem zemljištem) te Ivana Golob (Predstavnica Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci).  Naši gosti izložili su zanimljive činjenice te svoja viđenja trenutnog stanja bivših industijskih postrojenja grada. Svaki je gost iz svojeg kuta predstavio suštinu ovog problema. I gosti i posjetitelji složili su se oko jednog ključnog zaključka: bivša tvornička postrojenja nisu crne rupe, ona su golemi potencijal. Potrebno je dobro razmisliti, kritički sagledati te hrabro krenuti u osmišljavanje novih projekata i prenamjena kojima će ti prostori ponovno postati funkcionalni i živi.

Posebno smo počašćeni što su u našem razgovoru sudjelovali i predstavnici udruge Prostor Plus te skupina međunarodnih posjetitelja koji su u vlastitim sredinama osnovali i razvili uspješne udruge, organizacije i projekte iz područja kreativne industrije. Jedan od njih je i osnivač poznate Chocolate Factory, ponajboljeg kreativnog središta u Londonu. Posebno nam je drago što su s nama podijelili priče o svojem uspjehu te otvorili mogućnost daljnje suradnje.

Osim razgovora, svi su posjetitelji u prostorima ex Bernardi mogli pogledati izložbu studenata APURI  koja će biti otvorena tijekom trajanja aktivnosti USSUD-a. Izloženi su predlošci koje su studenti nacrtali u sklopu osmišljavanja slikovnice o industrijskoj baštini Rijeke. Svaki je student na jedinstven način osmislio lik vezan uz određeni industrijski prostor i vremenski period.

USSUD2 ide dalje… Jučerašnja radionica «Nekad bilo, sad se spominjali» nastavlja se sutra, 14. svibnja, u 17 sati u prostorima ex Bernardi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozivamo sve zainteresirane studente, učenike, građane da nam se pridruže u ovogodišnjoj kampanji te aktivno sudjeluju u raspravi o ovom kulturnom izazovu.  Veselimo se vašem sudjelovanju i idejama, a za sve dodatne informacije o radionicama, tribinama i USSUD-u općenito, posjetite našu mrežnu stranicu www.ussud2.uniri.hr.

Tim USSUD2