Andrija Ljudevit Adamić

Andrija Ljudevit Adamić (Andrea Lodovico Adamic) rođen je u Rijeci 1766., sin Simeona Adamića, poznatog riječkog trgovca.
Školovanje je završio u Beču, nakon čega se vraća u Rijeku.  Ono po čemu ga Rijeka najviše pamti je 1821. godina kada je kupio mlin na Lučicama, u dolini Rječine, i preuredio ga za  proizvodnju papira. Tim činom je postavio temelje riječkoj tvornici papira, poznatoj pod nazivom Hartera. Zbog velike zauzetosti i poslovnih prilika tog vremena 1824. prodaje mlin engleskom industrijalcu Williamu Molineu.
Osim proizvodnjom papira, Adamić je poznat po financiranju gradnje cesta, npr. Lujzijane, kanala, željeznice. Svojim je brodovima prevozio sirovine do Carigrada, Srednje Amerike, Brazila šireći tako trgovačku mrežu diljem svijeta.  Adamić je i trgovac duhanom, hrastovinom i solju, kao i poduzetnik – vlasnik manufaktura likera, jedara, papira, stakla i konopa. Njegova su poduzeća uglavnom manufakture, a ne još velike i na novoj tehnologiji zasnovane tvornice.
Na kulturnom planu, osniva i moderan orkestar, dovodi kazališne družine; utemeljuje i trgovački klub, te se zalaže za izgradnju velikog hotela za poslovne ljude i trgovce,
On je Riječanin i voli svoj zavičaj, hrvatskog je podrijetla i talijanske kulture, građanin je Ugarske i podanik austrijskog cara, no prije svega je Europljanin i pragmatičar, čovjek koji govori šest jezika – talijanski, hrvatski, njemački, francuski, engleski i latinski  i ima ideju o preobrazbi Rijeke u moderan grad!
Umire u Rijeci 1828. godine, na samom početku industrijskog procvata grada u čijim je temeljima i sam sudjelovao!